woensdag 12 augustus 2009

Software en multimedia

De Nokia N97 draait Symbian S60v5, hetzelfde OS waarvan ook de 5800 Xpressmusic en de i8910 HD van Samsung voorzien zijn. De interface van de touchscreenversie van het Symbian-besturingssysteem lijkt veel op die van de niet-aanraakgevoelige versie, maar bedieningselementen, zoals menu-onderdelen, zijn vergroot.

Interface


De interface van Symbian S60v5 is ideaal voor wie al jaren Symbian of de diverse OS'en van fabrikanten gewend is. De opbouw is namelijk hetzelfde, met een bureaublad en een knop die het hoofdmenu opent. Dat hoofdmenu is een raster met twaalf icoontjes, met functies als Contacten en Berichten. Nadat een van de opties is geselecteerd, verschijnt vaak weer een submenu, in een lijst of raster.Nokia N97

Hoewel het in de Symbian-interface soms lastig is om geavanceerde functies te vinden - Symbian is dankzij de vele opties een jungle van mogelijkheden geworden - zullen nieuwe gebruikers snel de weg weten te vinden naar eenvoudiger functies als sms'en, bellen en webbrowsen.

Toch kunnen we nog twee elementaire zaken noemen die veel N97-gebruikers zullen irriteren terwijl ze tamelijk makkelijk opgelost zouden kunnen worden. Het eerste irritatiepunt: om in een raster een optie te selecteren is een klik genoeg, maar in een lijst zijn er ineens twee klikken nodig om hetzelfde te doen. Ook het lang ingedrukt houden van de optie volstaat niet om deze te openen. Nokia zal hier ongetwijfeld voor hebben gekozen om ongewild selecteren tegen te gaan en om het scrollsysteem van Symbian mogelijk te maken, maar deze veiligheidsstap is overbodig: in veruit de meeste gevallen klikken gebruikers in één keer de goede optie aan, waarna ze toch nóg een keer moeten klikken.

Het systeem doet een beetje denken aan het klikbare touchscreen van de Blackberry Storm, een systeem dat fabrikant RIM inmiddels weer heeft laten vallen. Nokia zou dat ook moeten doen. Hoewel het gebruik ervan wel went, blijft het een overbodige handeling, die ook na enkele weken gebruik nog irritatie opwekt.

Voordat deze dubbelklik uit Symbian gehaald kan worden, moet de interface van een tweede onnodig irritatiepunt worden ontdaan: die van de manier van scrollen. Net als bij de 5800 XpressMusic gaat bij de N97 het naar beneden scrollen als volgt: de gebruiker klikt een willekeurig item in de menulijst aan en veegt dan met de vinger naar onderen. In Windows Mobile, Android en iPhone OS scrollt de gebruiker door de hele lijst juist naar boven te vegen; dat heet kinetisch scrollen.

Symbian zou er goed aan doen om dat laatste systeem over te nemen. Heel moeilijk zou dat niet mogen zijn: in de S60-browser is kinetisch scrollen al ingebouwd. Ook in het volgende touchscreentoestel van Nokia, de 5530 XpressMusic, zou het kinetisch scrollen tot standaard zijn verheven.

De interface werkt snel en soepel. Het openen van menu's duurt vaak niet meer dan een of anderhalve seconde, en ook toepassingen die bij eerdere Nokia's nog enige tijd vroegen, zoals de agenda, openen nu snel. Die snelheid maakt de N97 een stuk prettiger in het gebruik dan veel andere recente N-series-toestellen van Nokia.

http://tweakers.net/ext/i/1246536069.jpg

Widgets


In navolging van onder meer Samsung en Android heeft ook Nokia besloten om het bureaublad van smartphones te pimpen door er widgets op te plaatsen. Op het bureaublad is plaats voor vijf widgets. Die widgets kunnen dienen voor het tonen van dingen die op de telefoon staan, zoals foto's of contactpersonen, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor onlinediensten, zoals Ovi of nieuws.

Hoewel Nokia een sdk beschikbaar heeft gesteld waarmee onafhankelijke ontwikkelaars widgets voor het toestel kunnen maken, zijn er momenteel nog weinig widgets beschikbaar, en dat vormt een achilleshiel van het systeem. Het is leuk een scherm vol snelkoppelingen te hebben, maar het nut ontbreekt nog. Bovendien maken de widgets het beginscherm nogal vol en druk, en het is de vraag of veel gebruikers daarvan gecharmeerd zijn.

Dat laat onverlet dat de widgets een mooie toevoeging zijn. De widgets zorgen ervoor dat de gebruiker sneller bij veelgebruikte informatiebronnen kan, en bovendien maakt het toestel zo beter gebruik van de internetverbindingen van de N97.

Ovi Store

Een van de belangrijkste verkoopargumenten voor de N97 is de Ovi Store, de downloadwinkel van Nokia met software voor Nokia-telefoons. De downloadwinkel is bedoeld voor Nokia-toestellen met Symbian S60 en Nokia S40. Voor die laatste kunnen overigens alleen in Java gebouwde programma's worden gebruikt.

De Ovi Store is niet moeilijk te vinden: in het hoofdmenu staat een snelkoppeling naar de nieuwe dienst. Om programma's te kunnen downloaden is een Ovi-account vereist. Om betaalde applicaties te kunnen downloaden, moet een creditcard aan het account gekoppeld zijn.

De Ovi Store kent diverse categorieën. Naast Games, Audio & Video en Utilities kan de software ook gerangschikt worden op populariteit en datum. De Ovi Store kan zo worden ingesteld dat alleen gratis applicaties worden getoond. Ook is er een optie Recommended For Me, die op basis van diverse factoren aanbevelingen voor nieuwe applicaties doet.

De Ovi Store werkt traag, maar functioneert afgezien daarvan heel behoorlijk. Het is makkelijk om via de ingebouwde zoekfunctie applicaties te vinden. Die zoekfunctie zelf is overigens voor een onervaren gebruiker lastig te vinden: hij is 'hidden in plain sight', onder een grijze knop vlak boven de eerste applicatie. Door er een zoekbalk van te maken, had Nokia de zoekfunctie wat beter onder de aandacht kunnen brengen. Het spreekt voor zich dat de Ovi Store vlak na de release nog niet van veel content is voorzien.

Verder is het mogelijk om tijdens en na het downloaden van een applicatie verder te shoppen. Waar de iPhone na het kiezen van software uit de App Store teruggaat naar het Springbord, gebeurt de installatie bij de Ovi Store op de achtergrond. Een popup geeft aan wanneer de installatie gereed is.

Toch heeft de Ovi Store een nadeel: ontwikkelaars die een Symbian-applicatie willen verkopen, bereiken met de Ovi Store lang niet alle Symbian-gebruikers, omdat ook andere merken telefoons met S60 maken. Dat zou het succes van de Ovi Store op Nokia's Symbian-toestellen danig in de weg kunnen staan. Bovendien is het onduidelijk wat de Download!-optie nog in het menu doet nu de Ovi Store er is: het roept verwarring op.

Nokia N97 Ovi Store Nokia N97 screenshot

Foto & video

De N97 is uitgerust met een 5-megapixelcamera, zoals zoveel Nokia's met een Carl Zeiss-stempel. De lens is netjes afgedekt met een klepje; het verschuiven daarvan zorgt er direct voor dat de camerasoftware wordt opgestart. Dat is een handig systeem, waarmee het mogelijk is om de N97 snel voor het maken van een foto in gereedheid te brengen. Dat geldt te meer omdat de camerasoftware snel opgestart is: als de telefoon in standby staat, heeft het toestel nog geen vijf seconden nodig om klaar te zijn voor het schieten van een plaatje. Voor een smartphone is dat erg snel.

De foto's die de N97 produceert, zijn vergeleken met andere toestellen van een aardige kwaliteit. De foto's zijn vrij scherp en de kleuren komen natuurgetrouw over. Verder dan 'aardig' komt het overigens niet: de foto's die bij mindere lichtomstandigheden worden genomen, zijn ondanks de dubbele led-flitser nog altijd korreliger dan die onder betere omstandigheden.

Foto gemaakt met Nokia N97

Video ziet er op de N97 goed uit. De resolutie is vga, dus 640x480 pixels. Door de framerate van 30 per seconden zien filmpjes er vloeiend uit. Bovendien past de videocamera zich moeiteloos aan andere lichtomstandigheden aan: de camera heeft anderhalve seconde nodig om van volkomen donker naar daglicht te acclimatiseren.

De toepassing van de filmpjes is beperkt tot telefoonschermen. Op het scherm van de N97 zien de filmpjes er goed uit, maar zodra ze vertoond worden op een groter beeldscherm vallen ze door de mand. Een mooie functie is wel dat foto's en filmpjes eenvoudig kunnen worden geüpload, bijvoorbeeld naar een Ovi-account.

Muziek

Het luisteren naar muziek gaat op de N97 uitstekend. Het geluid klinkt helder en kan zeker op tegen dat van muziektoestellen als de 5800 XpressMusic. De speaker laat echter veel te wensen over.

De muziekapplicatie is zo goed als identiek aan die van de 5800 XpressMusic. De applicatie indexeert automatisch de muziekbibliotheek, waarbij nummers worden gesorteerd naar zaken als Arties en Genre.

Naast een fm-radio is de N97 ook voorzien van een fm-transmitter, om de muziek te verzenden van de telefoon naar bijvoorbeeld een autoradio. Die functie werkt redelijk, al klinkt de muziek wat zacht. Ook is er wat ruis in de muziek te horen, al is die niet hinderlijk aanwezig.


0 reacties:

Een reactie posten

 
Alles over de Nieuwe Nokia N97. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.